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WRITTEN QUESTION TO THE CHAIRMAN FOR PRIVILEGES AND PROCEDURES 

COMMITTEE  

BY DEPUTY J.M. MAҪON OF ST. SAVIOUR  

ANSWER TO BE TABLED ON TUESDAY 26th APRIL 2016 

 

 

Question 
 

Could the Chairman explain what the basis is for the ‘90 second rule’ applying to answers to oral questions 

and what right do members have to challenge the Presiding Officer with regard to this rule? 

 

 

Answer 
 

Standing Order 63(7) states that “the member of the States asked the question shall answer it and any 

supplementary question concisely”. Interpretation of this Standing Order is a matter for the Presiding 

Officer but it has been the case for many years that 90 seconds is normally allowed for an answer to be 

given. Members wishing to change the rules of the Assembly have the option of bringing forward 

propositions for debate to achieve their aims. 

 


